Meni Zapri

Župnijski list št. 8/18

Leto XXII — Številka 8 — 8. april 2018

Bela nedelja – nedelja Božjega usmiljenja

Ime bela nedelja (lat. Dominica in albis) izvira iz starokrščanskih časov, ko so novokrščenci, ki so prejeli zakrament sv. krsta med velikonočno vigilijo, ves teden po veliki noči prihajali k bogoslužju v belih oblačilih. Uporaba belih oblačil, ki so znamenje čistosti, je izpričana od 4. stoletja, poseben pomen pa so dobila v 17. stoletju, ko so jezuiti na nedeljo po veliki noči uvedli skupinsko prvo obhajilo.

Nedelja Božjega usmiljenja

Sveti papež Janez Pavel II. (1978–2005) je 30. aprila leta 2000 na nedeljo po veliki noči, razglasil poljsko redovnico Favstino Kowalsko za svetnico ter ob tej priložnosti določil, da se bo prva nedelja po veliki noči »odslej v vsej Cerkvi imenovala nedelja Božjega usmiljenja.« Papež se je pri tem oprl na javno razodetje, posebej na Božjo besedo te nedelje, ki nazorno govori o Božjem usmiljenju, povod pa je bilo Jezusovo razodetje sestri Favstini: »Hči moja, govori vsemu svetu o mojem neizmernem usmiljenju. Hočem, da je praznik Božjega usmiljenja zatočišče vseh duš, pribežališče vseh grešnikov. Ta dan bom razodel polnost svojega usmiljenja. Kdor bo ta dan opravil sveto spoved in prejel sveto obhajilo, bo dobil popolno odpuščanje grehov in kazni za grehe. Naj se nihče ne boji priti k meni, čeprav so njegovi grehi še tako veliki. Hočem, da praznik mojega usmiljenja slovesno obhajate prvo nedeljo po veliki noči. Povej ranjenim ljudem, da se morajo zateči k mojemu usmiljenemu Srcu in dal jim bom svoj mir. Preden pridem kot pravičen sodnik, pridem kot kralj usmiljenja. Kdor zavrne moje usmiljenje, se sam obsodi.«
Povezanost praznika Božjega usmiljenja in 2. velikonočne nedelje kaže na simbol zveze med zakramentom svetega krsta, velikonočno skrivnostjo odrešenja in Božjim usmiljenjem. S prejemom zakramenta krsta so pri novokrščenemu odpuščeni in očiščeni vsi grehi, kar predstavlja razsežnost sprave med Bogom in človekom.


Hvala vsem, ki ste na cvetno nedeljo darovali svoj dar za KURJAVO. Tisti, ki še niste darovali, ste vabljeni, da prispevate za ogrevanje v prihodnjih dneh. Na kuverti naj bo vaš naslov. Bog plačaj za vsak vaš dar.

V petek, 13. aprila je Fatimski spomin, člane bratovščine Fatimske Marije vabimo k molitvneni uri pred Najsvetejšim.

Srečanje za starše birmancev v pripravi na sveto birmo bo v sredo, 18. aprila po večerni sveti maši! Starši lepo vabljeni, da se udeležite sestanka.

V soboto, 21. aprila, ob 14.00 uri bomo začeli letošnje priprave na oratorij, ki ima geslo “Eno je potrebno”. Glavni lik oratorija je škof Friderik Irenej Baraga. Vse animatorje vabim, da se udeležite prvega srečanja, da skupaj začnemo ustvarjati in se pripravljati na oratorij. Lepo vabljeni.

Molitvena ura za vrtec Lavra bo v nedeljo, 22. aprila ob 18. uri. Prosili bomo za poživitev don Boskove pedagogike pri vzgoji malčkov. Vabljeni vsi, ki imate radi otroke in vrtec.

V nedeljo, 22. aprila je molitvena ura pred Najsvetjšim ob 18.00 uri za blagoslov našega vrtca. Lepo vabljeni k molitveni uri.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
– Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsak petek pri sveti maši zvečer. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.

DUHOVNA OSKRBA V BOLNIŠNICI – kaplan Andrej Lažeta je v bolnici na razpolago popoldne. Sveta maša v bolnici je vsako sredo zvečer ob 19.00 uri. Kontaktna številka na katero je dosegljiv g. Andrej Lažeta je 070 797-967


ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 14. aprila 2018, ob 8. uri: Krog – 1. skupina
– v soboto, 21. aprila 2018, ob 8. uri: Krog – 2. skupina


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.