Meni Zapri

Župnijski list št. 8/20

Leto XXIV — Številka 8 — avgust 2020

Praznik Jezusove spremenitve na gori (6. avgust)

Jezus se je na goro Tabor v Galileji povzpel z apostoli Petrom, Janezom in Jakobom. Spremenil se je in jim pokazal svojo božansko podobo. Zraven sta se prikazala Mojzes kot predstavnik postave in Elija kot predstavnik prerokov. »In prikazal se jim je Elija z Mojzesom in pogovarjala sta se z Jezusom« (Mr 9, 4).

Po besedah Benedikta XVI. je praznik Jezusovega spremenjenja priložnost, da na zemeljske stvari pogledamo z Božjim pogledom. Jezus se je učlovečil, bil je nam enak v vsem, razen v grehu, učencem pa se je nato pokazal v svoji božji podobi. Videli so ga drugačnega. Prejšnji papež je to človeško gledanje z božjimi očmi opisal kot bi gledali temo z očmi luči. Vendar se moramo povzpeti v višave, da bi lahko videli dogajanje z Božjim pogledom. »Jezus se je povzpel na goro, da bi molil, pripoveduje evangelij. Gora je kraj bližine z Bogom. Gora je kraj, na katerega se povzpnemo iz kraja, kjer vsak dan prebivamo, da bi zadihali čisti zrak stvarstva. Je kraj molitve. Spremenjenje je dogodek molitve: Jezus se v molitvi potopi v Boga in luč ga obsije, toda ne izstopi iz zgodovine, ne pobegne poslanstvu zaradi katerega je prišel na svet.«

O molitvi na gori pa Benedikt XVI. pravi, da ne gre za beg pred resničnostjo in odgovornostjo, temveč sprejetje in zaupanje vse te resničnosti in odgovornosti Gospodovi ljubezni. Dokler smo na zemlji, Boga bolj poslušamo kot gledamo, vanj pa zmoremo zreti z zaprtimi očmi zaradi notranje luči, ki jo v nas prižiga Njegova beseda. Bog nam omogoči, da ga vidimo, še posebej pred težkimi preizkušnjami. Jezus se je pred učenci spremenil zato, da bi bili močni, ko se bodo morali spopasti s težkimi življenjskimi preizkušnjami. Premagati jih moramo, da bi prišli v Božje kraljestvo, in moliti. Spremenjenje je močno povabilo k molitvi: samo resničen odnos z Jezusom nam pokaže, da je resnična lepota Božja ljubezen, ki zmore spremeniti temačno skrivnost smrti v žarečo svetlobo vstajenja.


PASTORALNI DOGODKI

OBVESTILO ZA NEDELJSKE SVETE MAŠE: Pred nedeljskimi in prazničnimi svetimi mašami verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik oddajte list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). V primeru, da je bila pri sveti maši navzoča oseba, okužena s koronavirusom, župnik na zahtevo pristojne državne ustanove (inšpektorata, policije, NIJZ) posreduje telefonske številke udeležencev pri določeni sveti maši. Župnik oziroma duhovnik o posredovanju podatkov obvesti SŠK. V primeru delavniških svetih maš oddaja telefonske številke ni obvezna, saj duhovnik običajno pozna vernike.

Zaradi naraščajočega tveganja ponovne epidemije, na prvi petek ne bomo obiskali bolnikov po domovih! Na prvi petek in na prvo soboto tudi ne bo svetih maš v Murskih Črncih, Krogu, Satahovcih in Rakičanu. Mašne namene bomo odposlali.

V četrtek, pred prvim petkom, 6. avgusta, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

V petek 7. avgusta je prvi petek. Vabljeni smo k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V četrtek 13. avgusta, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V soboto 15. avgusta, bo ob 7. in 10. uri proščenje v Murskih Črncih.

V soboto 22. avgusta, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vsakega 22. v mesecu molimo za blagoslov v našem vrtcu Lavra.

V ponedeljek 24. avgusta, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

P. Toni Brinjovc, župnik iz Turnišča, nam je posredoval naslednje sporočilo glede praznovanja praznika Marijinega vnebovzetja v Turnišču:
“Sporočamo, da je zaradi naraščajočega tveganja ponovne epidemije, romarsko dogajanje ob Veliki maši odpovedano. Tako ne bo posebne večerne in polnočne svete maše. S tem tudi odpovedujemo vse romarske skupine ter posebne romarske svete maše na sam praznik. Verniki so povabljeni, da slovesni praznik Marijinega Vnebovzetja praznujete v svojih župnijah. Vljudno prosimo za razumevanje v teh časih, da ne bi prišlo do kakšnih množičnih okužb. Naj bo Marija Vnebovzeta naša spremljevalka in priprošnjica.”

Nabirka za obnovo trga je bila v nedeljo, 5. julija, pri svetih mašah. Verniki, ste to nedeljo skupaj darovali 5.732,00 EUR. Skupaj zbrano 71.007,00 EUR. Zbrani darovi: Murska Sobota 4.052,00 EUR; Rakičan 645,00 EUR; Krog 435,00 EUR; Černelavci 40,00 EUR; Satahovci 40,00 EUR; Murski Črnci 90,00 EUR; Borejci 20,00 EUR; Lukačevci 40,00 EUR; Veščica 230,00 EUR; Polana 30,00 EUR; od drugod 110,00 EUR. Bog plačaj za vaš dar. Nabirko, ki je bila opravljena v mesecu marcu, smo namenili za kurjavo, ker zaradi epidemije ni bilo nabirke ob cvetni nedelji. Naslednja nabirka bo v nedeljo, 2. avgusta.


POSKRBIMO ZA VARNOST

Udeležba pri bogoslužju je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko (šal, ruta ipd.). Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke, prav tako ob izhodu.

Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu, klopi so namenjene njim. Stoli v cerkvi so razporejeni na določeno razdaljo, ZATO JIH PROSIM NE PREMIKAJTE! STOJIŠČ V CERKVI NI!

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Verniki, ki sedijo na stolih, se obhajajo na mestu, kjer sedijo. Če želijo prejeti sveto obhajilo vstanejo.

Verniki, ki sedijo v klopeh, pristopajo k obhajilu po sredini cerkve. Najprej ženska stran klopi, od prve do zadnje (vračate se po levi strani okrog klopi), nato moška stran klopi od zadnje do prve vrste (vračate se po levi strani okrog klopi).