Meni Zapri

Župnijski list št. 8/21

Leto XXV — Številka 8 — avgust 2021

SOBIVANJE DVEH ŽUPNIJ

Spoštovani soboški verniki!

S 1. avgustom sva, poleg župnije Murska Sobota, imenovana za rednega župnika in kaplana v župniji Martjanci. Souprava župnije zahteva marsikatero prilagoditev in spremembo, da bi lahko življenje na obeh župnijah potekalo kar se da normalno. Prosiva vas, da spremembe sprejmete z razumevanjem in strpnostjo. Vabiva vas, da se ne jezimo, ne godrnjamo ampak raje poživimo molitev za nove duhovne poklice. Zaradi pomanjkanja duhovnikov, bo vedno več primerov souprav dveh ali več župnij.

Urnik svetih maš na obeh župnijah:
Murska Sobota: svete maše bodo s 1. januarjem 2022, med tednom, samo zvečer ob 19.00 uri. To pomeni, da letos večernih svetih maš, ob menjavi ure ne bomo prestavljali na 18.00 uro. S 1. januarjem 2022 sobotna večerna sveta maša ne bo več nedeljska.
Martjanci: svete maše bodo med tednom (sreda, petek, sobota) ob 18.00 uri. V nedeljo bo sveta maša ob 8.30 uri. Ob praznikih bodo svete maše ob 18.00 uri.

Način sobivanja obeh župnij:
– skupni župnijski list,
– župnijske skupine (biblična, zakonska, mladinska, ministranti, vdove in vdovci, moška, obravnavanje verskih tem, skupina za samske,…), srečevali se bomo skupaj in sicer enkrat v Murski Soboti drugič v Martjancih,
– en župnijski pastoralni svet, ki bo imenovan v mesecu septembru,
– skupna romanja, …

Osnovnošolski verouk bo potekal ločeno na obeh župnijah. Verouka po vaseh ne bo. Z veroukom v Murski Soboti bomo začeli 4. oktobra. Letos bo izjemoma vpis k verouku za veroučence vseh razredov, od 27. septembra do 2. oktobra.

Ob letošnji vizitaciji, sva gospoda škofa seznanila z načinom souprave obeh župnij.

župnik in kaplan


Radio Ognjišče, v mesecu avgustu, prenaša sveto mašo v živo iz naše stolnice vsako nedeljo ob 10.00 uri.

Bog plačaj vsem, ki ste darovali za vzdrževanje duhovnikov. Nekateri sprašujete kdaj bo darovanje za duhovnike, ker ga lansko leto zaradi epidemije ni bilo. Če kdo želi lahko dar za vzdrževanje duhovnikov odda v kuverti s svojim naslovom v nedeljo 22. avgusta.

Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

V četrtek, pred prvim petkom, 5. avgusta, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

V petek 6. avgusta je prvi petek. Vabljeni smo k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V petek 13. avgusta, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

Bolne in ostarele po domovih bomo obiskali v petek 13. avgusta. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 11. avgusta. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

V letošnjem letu ne bo vaških proščenj po kapelah:
– zaradi epidemije,
– težko je skrbeti za upoštevanje navodil,
– mnogi niste obiskovali svetih maš zaradi strahu pred okužbami; če se bojimo okužbe v cerkvi, se lahko še bolj bojimo okužb na proščenju,
– udeležba vernikov iz vasi pri nedeljskih mašah je bila zelo majhna.
Bodo pa na dan vaškega proščenja maše v stolnici, kamor so povabljeni verniki iz tiste vasi!

V nedeljo 15. avgusta – slovesni praznik vnebovzetja Device Marije. Pri večerni sveti maši se bomo posebej spomnili vaščanov iz Murskih Črnec.

V soboto 21. avgusta ob 11.00 uri bomo praznovali 50 let redovnih zaobljub s. Cilke Hozjan. Slovesno sveto mašo bo daroval naš škof msgr. dr. Peter Štumpf.

V nedeljo 22. avgusta, bo eno uro pred večerno sveto mašo, češčenje Najsvetejšega. Vsakega 22. v mesecu molimo za blagoslov v našem vrtcu Lavra.

V torek 24. avgusta, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu avgustu (1. avgust) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu juniju in juliju ste za obnovo trga darovali 11.765,00 EUR. Bog plačaj za vse vaše darove!

Škofija Murska Sobota in Stolna župnija Murska Sobota Vas 5. septembra 2021 ob 16.00 uri vabita k praznovanju 15. obletnice škofije Murska Sobota, 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije in 102. obletnice združitve Prekmurja z matično domovino k slovesni sveti maši, blagoslovu kipa svetega Nikolaja in obnovljenega trga pred stolnico. Slovesno sveto mašo in blagoslov bo vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji njegova ekscelenca msgr. dr. Jean-Marie Speich.

Pred slovesnostjo ob blagoslovu prenovljenega trga pred stolnico vas dragi verniki prosim za:
– pomoč pri čiščenju cerkve in okolice, čistilna akcija bo v soboto, 4. septembra, ob 8.00 uri, vabljeni verniki iz mesta in vasi;
pecivo, ki ga bomo postregli gostom. Pecivo lahko prinesete v veroučne učilnice v soboto (4. septembra) med 18. in 19. uro in v nedeljo (5. septembra) med 9. in 10 uro; člane župnijskega sveta in Karitas prosim za pomoč pri zbiranju in delitvi peciva.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za vso pomoč in podporo.


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.