Meni Zapri

Župnijski list št. 8/23

Leto XXVII — Številka 8– avgust 2023

»Spominjajmo se čudovitih Božjih del!« (prim. Ps 105,5)

Ob zgoraj omenjenih besedah iz 105. psalma, želim ob koncu moje kaplanske službe v soboški župniji, »izraziti hvaležnost. Izpovedati jo. Tako, povsem iz srca. Izpovedati jo takrat, ko jo iskreno začutiš. Brez leporečja in narejenosti. Razodeti jo v vsej resnici, čisto odprto, tako kot se zjutraj razpre nebo in obsije z novo zarjo vso zemljo, brez pridržkov in senc.« (Jože Urbanija)

Ko se v spominih sprehajam po petih letih preživetih med vami, v soboški župniji, občudujem mogočno Božje delovanje; občudujem, da nič kar sem z oznanjevanjem sejal, ni moja zasluga, kajti Bog je in bo zalival ter dajal rast (kakor zapiše apostol Pavel). Bogu in vam se zahvaljujem za čudovito Božje delovanje, za velike reči, ki jih je Vsemogočni storil za vse nas!

Najprej se želim zahvaliti župniku Goranu. S svojimi nasveti, izkušnjami in modrostjo mi je stal ob strani, mi pomagal, me poučeval in vzgajal. Z mano, pa kdaj tudi z mojim trmastim karakterjem je moral biti kar potrpežljiv. Hvaležen sem tudi ostali župnijski družini: gospodinji Renati, katehistinji Anici, Marjeti in Ferdoju. Hvala, da ste poskrbeli za urejenost v pisarni in pastoralnem življenju župnije. Hvala, da ste poskrbeli za dobro kuhinjo, za čistost in urejenost liturgičnih in osebnih oblačil, za čistost in urejenost okolice in župnišča. Zahvaljujem se sestram FMA, katehistinjam, zaposlenim v Vrtcu Lavra, ministrantom (za naša srečanja, izlete, asistenco), cemeštrom, pevcem, organistom, bralcem, krasilkam, izrednim delivcem, da s sodelovanjem in svojimi talenti ter sposobnostmi pomagate pri lepoti bogoslužja in aktivnem življenju župnije. Hvaležen sem za vsa srečanja ter za članice in člane skupin, pri katerih sem sodeloval. Hvaležen sem tudi veroučencem in staršem, vsaj malo sem vam poskušal približati Jezusovo naklonjenost do nas in približati učenje Cerkve za srečno življenje, ki vodi v nebesa. Zahvaljujem se tudi članicam in članom ŽPS in Karitas, za mnoge ideje, za vašo skrb oznanjevanja in dobrodelnosti. Hvala tudi mladim za resna in sproščena srečanja, za smeh in veselje, za izlete, igre, oratorije, romanja… Hvaležen sem vsem vam, dragi farani, da ste bili z menoj potrpežljivi in razumevajoči. Hvala vam za vse vaše spodbudne besede, misli, molitve, darove.

Zavedam se, da sem tudi sam kot vsak človek slaboten, krhek, umrljiv, grešen. Opravičujem se vam, če sem vas kdaj kakorkoli prizadel ali užalil, vas morda nisem razumel ali se za kaj nisem dovolj potrudil. »Tisti, ki zna odpuščati, si pripravlja številne Božje milosti. Kadar koli se ozrem proti križu, tako pogosto odpustim z vsem srcem.« (Sveta Favstina)

Ob spominjanju in zahvaljevanju Bogu za Njegova čudovita dela si želim, da nikoli ne pozabite: po svetem krstu, smo vsi mi sinovi in hčere Boga, vsi smo med seboj bratje in sestre! Zato: bodite povezani, živite z in za župnijo; bodite navdušeni nad tem kar je Božje; spominjajte se Božjih del, tako se boste vadili v zahvaljevanju! Bog naj vas po Marijini priprošnji vodi! Ne bojte se ničesar!Kdor živi z Jezusom premaguje vse! Živite z Jezusom, na koncu svojega življenja boste zmagovalci!

Prosim molíte za mene, tudi jaz se bom v svojih molitvah spominjal vas!

kaplan Aljaž


PASTORALNI DOGODKI

Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 2. avgusta, ob 19.00 uri. Po sveti maši bo slavljenje in molitev za zdravje duše in telesa. Lepo vabljeni.

V četrtek, pred prvim petkom, 3. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Na prvi petek, 4. avgusta, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši. V petek dopoldne bomo obiskali bolne in ostarele po domovih, prijavite jih v župnijski pisarni.

V soboto, 12. avgusta, po večerni sveti maši vabljeni na srečanje vsi, ki boste v jeseni romali v Italijo. Pogovorili se bomo o vsem, kar je potrebno pred romanjem urediti.

V nedeljo 13. avgusta, je fatimski spomin. Člani Fatimske bratovščine ste vabljeni k češčenju Najsvetejšega eno uro pred večerno sveto mašo.

V torek, 15. avgusta, je slovesni praznik vnebovzetja Device Marije. Na predvečer praznika, 14. avgusta, bo v Murskih Črncih ob 21. uri praznična sveta maša – vigilija in procesija z lučkami. K sveti maši prinesite sveče. Kdor želi in more vabljen k peš romanju v Murske Črnce iz Murske Sobote in sosednjih vasi, kakor lansko leto. Na sam praznik bo proščenje v Murskih Črncih ob 10.00 uri, slovesnost bo vodil župnik iz Stuttgarta g. Aleš Kalamar. Vabljeni.

V četrtek 24. avgusta, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

OBVESTILO STARŠEM VEROUČENCEV, zaradi menjav duhovnikov, bo prišlo do sprememb pri urniku verouka! Spremembe bodo po 20. avgustu dostopne na spletni strani župnije: www.sv-nikolaj.org. Vljudno prosimo, da starši spremembe sprejmete z razumevanjem!

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu avgustu (6. avgusta) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na PASTORALNI DOGODKITRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu juliju ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 4.110,00 EUR (dolg 13.942,00 smo zmanjšali na 9.832,00). Bog plačaj za vse vaše darove!

V nedeljo, 20. avgusta, vabljeni na dekanijsko srečanje bolnih in ostarelih pri Gradu na Goričkem. Če bo dovolj prijav bomo organizirali avtobusni prevoz v smeri Rakičan – Murska Sobota – Krog – Satahovci – Murski Črnci. Prijavite se do 10. avgusta v župnijski pisarni.


ŽUPNIJA GRAD – PRAZNOVANJE VEL´KE MEŠE 2023

Tridnevna priprava pred praznikom – voditelj:
g. Branko Jurejevčič, kaplan v Črnomlju

– Petek, 11. avgust:
Sveta maša z nagovorom ob 8. in 19. uri.
Pol ure pred vsako sveto mašo priložnost za sveto spoved.

– Sobota, 12. avgust:
Sveta maša z nagovorom ob 8. in 19. uri.
Pol ure pred vsako sveto mašo priložnost za sveto spoved.
Srečanje mladih iz soboške dekanije ob 20. uri.

– Nedelja, 13. avgust:
Svete maše z nagovorom: Grad ob 7.30 in 10.30 uri, Sveti Jurij ob 9. uri.
Pol ure pred vsako sveto mašo priložnost za sveto spoved.

– Ponedeljek, 14. avgust: PREDVEČER PRAZNIKA MARIJINEGA VNEBOVZETJA
ob 17. uri nagovor, blagoslov malih otrok (do 3. razreda osnovne šole) in staršev, blagoslov nosečnic
ob 19. uri priložnost za sveto spoved
ob 20. uri sveta maša, procesija z lučkami, petje litanij Matere Božje +++

– Torek, 15. avgust: MARIJINO VNEBOVZETJE
(pred in med vsako sveto mašo priložnost za sveto spoved; pri svetih mašah bo blagoslov cvetja in zelenja)
ob 24. uri sveta maša: vodi g. Dejan Horvat
ob 6. uri sveta maša: vodi domači župnik
ob 7.30 uri sveta maša: vodi g. mag. Luka Rajf
ob 8.45 uri sveta maša: vodi g. dekan Ivan Kranjec
ob 10. uri sveta maša: vodi g. Peter Čemažar, kaplan v Zavodu svetega Stanislava

– Nedelja, 20. avgust: dekanijsko srečanje bolnih in ostarelih:
ob 15. uri molitvena ura in priložnost za sveto spoved
ob 16. uri sveta maša in podelitev bolniškega maziljenja: vodi g. dr. Matjaž Muršič Klenar, vojaški kaplan
Po sveti maši druženje in pogostitev.


Marijino vnebovzetje – podoba in začetek poveličanja vsega božjega ljudstva

Vnebovzetje je v stvarnosti žive osebe vsebovano poroštvo, oznanilo praznika vseh svetnikov, ki bo obhajan tedaj, ko bodo božji izvoljenci poveličani tudi po telesu in se bo dvigalo k Bogu češčenje celotnega odrešenega človeštva. To, kar se je zgodilo na Mariji, kaže vnaprej, kaj se bo zgodilo na nas vseh, na celotnem Kristusovem skrivnostnem telesu. V Mariji je v času že uresničeno tisto, kar naj se uresniči za nas vse ob koncu časov. Marija je v svojem že sedaj dovršenem poveličanju podoba zmagoslavne Cerkve. V njeni osebi je na blaženi dan njenega vnebovzetja celotni nebeški Jeruzalem dobil v posest od Očeta obljubljeno kraljestvo. In Marija neprestano izvršuje nalogo stalne materinske srednice tistih milosti, ki naj ude Cerkve privedejo do dovršitve njihove nadnaravne rasti.