Meni Zapri

Župnijski list št. 8/12

Leto XVI — Številka 8 — 15. april 2012

URBI ET ORBI
Benedikt XVI, Velika noč 2012

“Dragi bratje in sestre iz Rima in vsega sveta!

Vse vas naj doseže radostni glas Cerkve z besedami, ki jih starodavna himna postavlja na ustnice Marije Magdalene, ki je prva srečala vstalega Jezusa na velikonočno jutro. Tekla je k drugim apostolom in jim brez sape oznanila: »Gospoda sem videla!« (Jn 20,18). Tudi mi, ki smo prehodili puščavo posta in boleče dneve trpljenja, dajmo danes prostor zmagovitemu vzkliku: »Vstal je! Resnično je vstal!« Vsak kristjan podoživlja izkustvo Marije Magdalene. Gre za srečanje, ki spremeni življenje: srečanje z enkratnim človekom, po katerem lahko izkusimo vso dobroto in resničnost Boga, ki nas osvobaja od zla ne le površinsko, za hip, ampak nas rešuje od njega korenito, ozdravlja nas povsem in nam vrača naše dostojanstvo. Zato Magdalena imenuje Jezusa »moje upanje«: ker ji je on dal prerojenje, novo prihodnost, dobro življenje, rešeno od zla. »Kristus, upanje moje« pomeni, da vsako moje hrepenenje po dobrem najde v njem resnično možnost; z njim lahko upam, da bo moje življenje dobro, polno in večno, ker je Bog sam postal bližnji, tako da je celo vstopil v našo človeškost/…/In glej, ob zarji dneva po soboti so našli prazen grob. Potem se Jezus prikaže Magdaleni, drugim ženam, učencem. Vera se znova rodi še bolj živa in močnejša kot kdajkoli, zdaj je nepremagljiva, ker temelji na odločilnem izkustvu/…/Znamenja vstajenja potrjujejo zmago življenja nad smrtjo, ljubezni nad sovraštvom, usmiljenja nad maščevalnostjo.

Dragi bratje in sestre! Če je Kristus vstal, v tem primeru – in samo v tem primeru se je zgodilo nekaj resnično novega, kar spreminja položaj človeka in sveta. V tem primeru je on, Jezus, nekdo, v katerega lahko povsem zaupamo, ne samo zaupamo v njegovo sporočilo, ampak prav vanj, ker Vstali ne pripada preteklosti, ampak je navzoč danes, živ. Kristus je upanje in tolažba na poseben način za krščanske skupnosti, ki so zaradi vere še bolj preizkušane zaradi zapostavljanja in preganjanja. In navzoč je kot moč upanja po svoji Cerkvi, blizu je, kadarkoli se človek znajde v trpljenju in krivici.”


Hvala vsem, ki ste na cvetno nedeljo darovali svoj dar za KURJAVO. Tisti, ki še niste darovali, ste vabljeni, da prispevate za ogrevanje v prihodnjih dneh. Na kuverti naj bo vaš naslov. Bog plačaj za vsak vaš dar.

V ponedeljek, 16. aprila, srečanje starejše zakonske skupine, po večerni maši v veroučni učilnici!

Srečanje članov združenja Marije Pomočnice bo v ponedeljek, 23. aprila po večerni maši v veroučni učilnici! V torek, 24. aprila, pa ste člani vabljeni k molitvi pred Najsvetejšim v stolnico in k sveti maši.

Vabljeni na romanje v Avstrijo, v mesto Beljak, ki bo 28. aprila, kjer si bomo ogledali cerkev sv. križa. Cena romanja je 17 EUR. Prijave zbira Jože Golob.

V soboto, 21. aprila, bo v stolnici ob dnevu romske kulture sveta maša, popoldne ob 17.00 uri!

Vabimo vas na pomursko premiero najnovejše monodrame priznanega slovenskega dramskega igralca in predvsem trdnega ter glasnega kristjana GREGORJA ČUŠINA z naslovom JANEZ BREZ GLAVE. Predstava bo v sredo, 18. aprila 2012 ob 19:00 v Domu kulture na Razkrižju. Vstop je prost.

V sredo, 25. aprila, na god sv. Marka bomo pri svetih mašah prosili za Božji blagoslov naših polj in našega dela. Lepo vabljeni!

Mladi vabljeni na ŠKOFIJA FEST, ki bo v soboto, 21. aprila, ob 11.00 uri v Veržeju. Odhod izpred župnišča ob 10.30, mladi se prijavite pri g. kaplanu, zaradi organizacije prevoza.

DELOVNI TABOR MLADIH, bo potekal od 27. do 29. aprila v Turnišču, kjer bomo pomagali pri obnovi samostana za prihod sester Klaris v našo škofijo. Mladi lepo vabljeni, svojo udeležbo sporočite g. kaplanu, najpozneje do 25. aprila.

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– DEŽURSTVO: vsak prvi ponedeljek v mesecu od 15.30 do 17.00 ure.
– SPREJEMANJE OBLAČIL: vsak drugi petek v mesecu od 16.00 do 17.00 ure.
Na ta dan člani župnijske Karitas samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali pa hrane.

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zjutraj od 6.30, v petek zvečer od 18.30 do 19. ure. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob četrtkih.ČIŠČENJE CERKVE:
– v soboto, 21. aprila 2012, ob 8. uri, Cvetkova ulica.
– v soboto, 28. aprila 2012, ob 8. uri: Naselje Jožeta Kerenčiča in Zelena.


PREDZAKONSKI TEČAJ
Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST: v četrtek, 19. aprila, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.