Meni Zapri

Župnijski list št. 9/14

Leto XVIII — Številka 9 — 27. april 2014

Nova svetnika med nami

Papež Frančišek bo v nedeljo, 27. aprila, za svetnika razglasil papeža Janeza XXIII. (1958–1963) in Janeza Pavla II. (1978–2005). Prvega je za blaženega 3. septembra 2000 razglasil prav papež Janez Pavel II., drugega pa 1. maja 2011 papež Benedikt XVI. Janezu Pavlu II. bi zaradi njegovih velikih del upravičeno lahko dali vzdevek Janez Pavel Veliki, papežu Janezu XXIII. so ga zaradi njegove srčne plemenitosti, dobrote, skromnosti in preprostosti že dali – papež Janez Dobri.

Obema so skupni čudeži na njuno priprošnjo. Pri Janezu Pavlu II. jih je več (založba Družina je celo izdala prevod knjige Čudeži Janeza Pavla II. poljskega duhovnika Pawla Zuchniewicza), pri Janezu XXIII. je potrjen en sam (nenadno ozdravljenje s. Caterine Capitani leta 1966, ko je delala kot bolničarka v pediatrični bolnišnici v Neaplju).

Papež Frančišek je odlok, s katerim je napovedal, da bo papeža Janeza XXIII. in Janeza Pavla II. 27. aprila 2014 razglasil za svetnika, razglasil na rednem konzistoriju 30. septembra 2013. Postopek za kanonizacijo papeža Janeza Pavla II. se je tako končal v rekordnem času v novejši cerkveni zgodovini, v malo več kot osmih letih po njegovi smrti 2. aprila 2005.

Oba papeža sta bila močno povezana s Slovenci. Papež Janez XXIII. je Slovenijo obiskal novembra 1927, ko je bil še apostolski vizitator v Bolgariji in se je na poti iz Rima ustavil pri nas. Tedaj je tudi opravil duhovne vaje pri jezuitih v Ljubljani, sklepe pa zapisal v svoje najbolj znano knjižno delo – Dnevnik duše.

Janez Pavel II. bo Slovencem ostal v nepozabnem spominu po dveh obiskih maja 1996 v Ljubljani, Postojni in Mariboru ter septembra 1999 v Mariboru, ko je za prvega blaženega med Slovenci razglasil škofa Antona Martina Slomška.


V četrtek, 1. maja, je začetek ŠMARNIČNE POBOŽNOSTI, ki bo vsak dan po sledečem razporedu: v stolnici zjutraj ob 7. uri in zvečer ob 19. uri. Šmarnice bodo tudi po vaseh: v Murskih Črncih ob 19.30 uri; v Satahovcih ob 19. uri; v Krogu ob 19. uri; v Rakičanu ob 18. uri in v Lukačevcih ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Slovenski katehetski urad je skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravil šmarnice za otroke z naslovom POMEMBNE REČI avtorice Darje Kastelic. Šmarnično branje POMEMBNE REČI nam v živahnem in otrokom razumljivem jeziku približa dečka Blaža in njegovo družino – mamo, očeta in dve sestri, ki sta skoraj vedno nemogoči, ter dva brata, ki sta oba mlajša od njega. Dolgčas jim vsekakor ni. Vsakdanje pripetljaje in družinske dogodivščine v pogovoru s starši povsem nevsiljivo preplatajo z modrostjo in nauki bl. Antona Martina Slomška. Zgodbe nam pomagajo, da bi z radostjo pili življenje in ne dovolili, da nam spolzi skozi prste, kot pravi avtorica. “Kdo bo pričeval o Njem, če ne mi, ki smo o Njem slišali, ga začutili in vemo, da živi?

V petek, 02. maja, bo pri svetem Vidu nad Bukovniškim jezerom SHOD DELAVCEV IN KMETOV. Sveto mašo ob 10. uri, bo daroval g. škof dr. PETER ŠTUMPF.

Verouka zaradi praznikov in prvomajskih počitnic ne bo, in sicer od ponedeljka, 28. 4. do petka 2. maja! Z veroukom nadaljujemo po ustaljenem urniku 5. maja!

V nedeljo, 4. maja, bo v Krogu Florijanovo proščenje, maši bosta ob 7.00 in 10.00 uri. K sveti maši ob 10.00 uri posebej vabljeni gasilci! Proščenje bo vodil naš rojak in domačin župnik Mirko Ružič.

Vse animatorje, ki želite sodelovati na letošnjem oratoriju, vabimo k pripravam, ki se bodo začele v soboto, 3. maja, ob 10.00 uri dopoldan v veroučni učilnici!

DELOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
– Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure.
Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 3. maja 2014, ob 8. uri: Pušča – 1. skupina,
– v soboto, 10. maja 2014, ob 8. uri: Pušča – 2. skupina.

PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

Priprava na sveti krst: v mesecu maju bo drugi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.