Meni Zapri

Župnijski list št. 9/15

Leto XIX — Številka 9 — 26. april 2015

Nedelja dobrega pastirja

Jezusov evangelij nosi pečat časa, naroda in kulture, v kateri je nastal. Toda njegovo sporočilo sega v vse narode, čase in kulture. Treba ga je le izluščiti iz bogate simbolike. Prispodoba o pastirju in ovcah današnjemu industrializiranemu meščanu malo pove. Celo na deželi poznajo kvečjemu še električnega pastirja. To je mogel povedati tudi drugače. Mogel je suhoparno navesti mnogo učenih besed. Odločil se je za sliko iz življenja. Več pove, vsakomur je razumljiva in lahko si jo je zapomniti.

Katero misel naj izluščimo iz Jezusove pripovedi? Jezus nam hoče povedati, da je njegov odnos do ljudi oseben. Kakor dobremu, pravemu pastirju vsaka ovca veliko pomeni, tako pomenimo vsi ljudje, posamezniki in skupnost, Jezusu nekaj velikega. »Jaz poznam svoje in nihče jih ne bo iztrgal iz mojih rok.« V zvezi s pastirjem govori Jezus tudi o tatovih in roparjih. Danes bi jih mogli imenovati: nasilje, nesmisel, uničevanje narave, predajanje uživaštvu… Kjer gospodarijo puščajo za sabo praznino srca, bivanjski strah in naveličanost. O sebi pravi Jezus, da nam je prinesel življenje, ki naj bi ga imeli v izobilju. V Matejavem evangeliju beremo tudi o pastirjih, ki so najeti. Najemniku so ovce le predmet. Predmet pogodbe, predmet skrbi in predmet zaslužka. Pomenijo mu le nadležno dolžnost, ki jo izpolnjuje brez srca in duše, samo zato, ker jo pač mora. Zaradi ovac mora zgodaj vstajati, ko bi rad še poležaval; voditi jih mora na pašo, ko bi rad sedel v senci; skrbeti mora zanje, čeprav bi rajši delal kaj drugega. Če pride nevarnost, jih pusti in zbeži, ker mu zanje pač ni mar. Električni pastir pa je še bolj brezoseben. Pravi pastir je čisto drugačen. Na ovce ga ne veže služba ali pogodba, ampak ljubezen. Ni mu težko ne zgodaj vstajati ne pozno legati, ker ima ovce rad. Karkoli zanje stori, stori z veseljem. Če preti nevarnost, bo storil vse, da jo odvrne; celo življenje bo tvegal zanje. Nikomur ne bo dopustil, da mu jih iztrga iz rok. Skratka: pastir je s srcem in dušo. »Jaz jih poznam in hodijo za menoj.« To Jezusovo sporočilo je lahko razumljivo tudi človeku današnje dobe. Namenjeno je vsem, ki so odgovorni za druge. Ni težko v njem razbrati razlike med dobrim in najemniškim vzgojiteljem; med dobrim in najemniškim šefom; med dobrim in najemniškim zdravstvenim osebjem. Naštevamo lahko še in še. Posebej pa naj bi se nad to prispodobo zamislili tisti, ki jih je Jezus postavil na zemlji za pastirje v svoji Cerkvi.


V petek, 1. maja, je začetek ŠMARNIČNE POBOŽNOSTI, ki bo vsak dan po sledečem razporedu: v stolnici zjutraj ob 7. uri in zvečer ob 19. uri. Šmarnice bodo tudi po vaseh: v Murskih Črncih ob 19. uri; v Satahovcih ob 19. uri; v Krogu ob 19. uri; v Rakičanu ob 19. uri in v Lukačevcih ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Pri letošnjih šmarnicah bomo spoznavali lik svetega Dominika Savia, veroučenci in otroci lepo vabljeni! K šmarnicam so posebej vabljeni
letošnji birmanci in prvoobhajanci skupaj s starši!

V petek, 2. maja, bo pri svetem Vidu nad Bukovniškim jezerom SHOD DELAVCEV IN KMETOV. Sveto mašo ob 11. uri, bo daroval g. škof dr.
PETER ŠTUMPF
. Lepo vabljeni!

Verouka zaradi praznikov in prvomajskih počitnic ne bo in sicer od ponedeljka, 27. 4. do petka 1. maja! Z veroukom nadaljujemo po ustaljenem urniku 4. maja!

V nedeljo, 3. maja, bo v Krogu Florijanovo proščenje, maši bosta ob 7.00 in 10.00 uri. K sveti maši ob 10.00 uri posebej vabljeni gasilci!

V petek, 8. maja, začenjamo birmansko devetdnevnico ob pripravi na birmo. Zbirali se bomo pri večernih svetih mašah. Srečanje z škofom ordinarijem Petrom Štumpfom in skušnja birmancev bo v torek, 12. maja, ob 18.00 uri. Na srečanje s škofom vabljeni tudi starši in botri.

V nedeljo, 17. maja, bo v naši župniji slovesnost svete birme ob 10. uri. Vljudno prosimo, če pri tej maši pustimo prednost birmancem, njihovim družinam in sorodnikom!

DEDLOVANJE ŽUPNIJSKE KARITAS:
– Dežurstvo (delitev oblačil): vsak prvi ponedeljek v mesecu, od 15.30 do 17.00 ure.
– Sprejemanje oblačil: vsak drugi petek v mesecu, od 16.00 do 17.00 ure. Na ta dan, člani župnijske Karitas, samo sprejemajo oblačila in ne izdajajo oblačil ali hrane!

Priložnost za sveto spoved v stolnici je, vsak večer, pol ure pred sveto mašo!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 2. maja 2015, ob 8. uri: Lukačevci.
– v soboto, 9. maja 2015, ob 8. uri: Černelavci – 1. skupina


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.