Meni Zapri

Župnijski list št. 9/17

Leto XXI — Številka 9 — 23. april 2017

Velikonočna poslanica soboškega škofa ordinarija msgr. dr. Petra Štumpfa

Ena od žena, ki so stale pod Jezusovim križem, Marija Magdelana, je prvi dan v tednu navsezgodaj šla h grobu. Zakaj je šla h grobu? Se je morda spomnila Jezusove obljube, da bo tretji dan vstal od mrtvih? Kje so bili apostoli? Zakaj oni niso šli h grobu (prim. Jn 20, 1)?

Marija Magdalena ni bila razočarana žena, čeprav je bila spričo Jezusove smrti na križu nadvse žalostna. Očitno jo je gnala ljubezen do Jezusa, da je v temi zgodnjega jutra šla do njegovega groba. Pod Jezusovim križem ni izgubila upanja. Doživela Jezusovo smrt na križu, vendar je verovala, da je Jezus močnejši od smrti. Apostoli so bili precej drugačni od Marije Magdalene. Razen apostola Janeza, so v Jezusovi uri trpljenja in smrti vsi pobegnili in se poskrili v varna zavetja. Izgubili so vero, ker so imeli o Jezusu zelo zgrešena pričakovanja.

Mnogi izgubijo vero zaradi zgrešenih pričakovanj. Načrti se niso izšli po njihovih predvidevanjih. Pozabili so ali pa spregledali, da ima pot vere samo en cilj: naše večno življenje v nebesih. Vse, kar ne vodi do te Božje dobrine, ne more imeti svojega mesta v veri. Vse, kar vodi do nebes, ima svoje mesto v veri. Marija Magdalena je vedela, da gre za preveč resne reči, ki ne morejo biti predmet tračev in špekulacij. Gre za vero v vstajenje od mrtvih. Sedaj so na vrsti apostoli, da se znebijo strahu in zapustijo svoja zavetja skritosti ter raziščejo, kaj se je v resnici zgodilo. Zato sta apostola Peter in Janez pohitela h grobu. V grobu ni bilo Jezusovega telesa. Apostol Janez je videl in veroval, čeprav še ni vsega doumel, kar je o teh dogodkih napovedovalo Sveto pismo (prim. 20, 3-9).

Iz tega dogodka je razvidno, da o Jezusovem vstajenju lahko govorijo samo tisti, ki v Cerkvi verujejo v to vstajenje. Kdor hoče govoriti o vstajenju brez Cerkve, ne bo nič povedal ali pa bo govoril samo prazne, večkrat celo lažne reči. Jezus ob vstajenju ni pustil nobenih sledov. Njegovo oveličano telo nima nič skupnega z grobom. Jezusovo od mrtvih vstalo telo pušča svoje sledi samo v človeškem srcu. In to zaznamo samo z vero, ki ne potrebuje nobenih dokazil o tem, kako je Jezus vstal od mrtvih. Jezus je izbral Cerkev, ki jo je rodil v svoji krvi na križu, da bi bila priča, da on živi in več ne umrje. O teh dogodkih govorijo evangeliji, da bi mi verovali. Kdor veruje, ne more, da ne bi veroval v Jezusovo vstajenje. Vera brez vstajenja je prazna in nesmiselna.

Vsak od nas se je rodil ob pravem času, da bi spoznal, na kakšen način naj pravočasno umre svojim grehom. Ko odmiramo grehu, na sebi nosimo umiranje Kristusovega telesa. Tako smo neprestano križani skupaj s Kristusom. Niti za trenutek več ne živimo sebi, temveč v nas živi Kristus. To umiranje grehu nam zagotavlja resnično življenje.

Vstali Gospod daje življenje in ga z našo smrtjo jemlje, da bi nam zopet dal večno življenje. Ko smo bili pri krstu oživljeni po Duhu, nas je Oče v Kristusu spoznal za svoje sinove in hčere. To je zares Božji dar, ki nam po Božji besedi obljublja večno življenje prav zaradi smrti našega starega življenja, ki je bilo življenje v grehu.

Kristus je vstal! Aleluja! V Kristusu bomo vstali tudi mi! Aleluja!

+ msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof


Od ponedeljka, 24. 4., naprej nadaljujemo z rednim veroukom.

V ponedeljek, 24. aprila, vabljeni starši prvoobhajancev na srečanje, ki bo po večerni sveti maši v veroučni dvorani. Pogovorili se bomo o slovesnosti prvega svetega obhajila.

V ponedeljek, 24, aprila, vabljeni člani ždruženja Marije Pomočnice k molitveni uri, ob 18.00 uri in k sveti maši. Po maši srečanje članov v veroučni učilnici.

Verouka zaradi praznikov in prvomajskih počitnic ne bo, in sicer od četrtka, 27. 4., do torka, 2. maja! Z veroukom nadaljujemo po ustaljenem urniku 3. maja!

V ponedeljek, 1. maja, je začetek ŠMARNIČNE POBOŽNOSTI, ki bo vsak dan po sledečem razporedu: v stolnici zjutraj ob 7. uri in zvečer ob 19. uri. Šmarnice bodo tudi po vaseh: v Murskih Črncih ob 19. uri; v Satahovcih ob 19. uri; v Krogu ob 19. uri; v Rakičanu ob 19. uri in v Lukačevcih ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Pri letošnjih šmarnicah bomo spoznavali življenje svetega patra Pija iz Pietrelcine, veroučenci in otroci lepo vabljeni! K šmarnicam so posebej vabljeni letošnji birmanci in prvoobhajanci skupaj s starši! Šmarnice bodo pri sestrah hčera Marije Pomočnice vsak dan ob 18.00 uri.

Na prvi četrtek in petek, vabljeni k molitveni uri, sveti spovedi in sveti maši. Na prvi petek dopoldne obiskujemo bolnike po domovih. Sveti maši na prvi petek bosta v Murskih Črncih (17.00) in v Krogu (18.00). Na prvo soboto bosta sveti maši v Satahovcih (8.30) in v Rakičanu (18.00). Na prvi petek vabljeni k večerni sveti maši letošnji birmanci in starši. Obhajanje prvih petkov spada v redno pripravo na sveto birmo!

Vabljeni na škofijsko slavljenje otroških, mladinskih in odraslih pevskih zborov, ki bo v naši stolnici v soboto, 6. maja, od 14.30 ure. Zaključilo se bo s sv. mašo ob 19. uri, pri kateri bodo sodelovali združeni zbori. Celo popoldne se bodo v molitvi pred Najsvetejšim zvrstile različne pevske zasedbe iz vse škofije. Podrobnejši program bo na oglasni deski v preddverju cerkve. Pridite in s pesmijo slavite Gospoda tudi vi!

V nedeljo, 7. maja, bo v Krogu Florijanovo proščenje, maši bosta ob 7.00 in 10.00 uri. K sveti maši ob 10.00 uri posebej vabljeni gasilci!

Škof dr. Peter Štumpf SPOVEDUJE v naši stolnici vsako sredo in petek zvečer pri večerni sveti maši. Somaševanje vodi pri jutranji sveti maši ob petkih.ČIŠČENJE CERKVE:

– v soboto, 29. aprila 2017, ob 8. uri: Lukačevci,
– v soboto, 6. maja 2017, ob 8. uri: Černelavci.


PREDZAKONSKI TEČAJ

Predzakonski tečaj je vsako prvo, drugo in tretjo nedeljo v mesecu ob 15. uri v veroučnih učilnicah.

PRIPRAVA NA SVETI KRST

Priprava na sveti krst: vsak prvi in tretji četrtek v mesecu, po večerni sv. maši v veroučni učilnici.