Meni Zapri

Župnijski list št. 9/20

Leto XXIV — Številka 9 — september 2020

Skupaj v novo pastoralno leto

V naši župniji deluje, kar nekaj skupin, ki s svojimi srečanji in sodelovanjem bogatijo naše župnijsko življenje. Dragi verniki, ki morda niste vključeni v nobeno skupino (ki deluje v župniji), lepo vabljeni, da novo pastoralno leto izkoristite tako, da se vključite v katero izmed skupin.

BIBLIČNA SKUPINA – branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Za udeležbo pri skupini ni potrebno nič drugega kakor Sveto pismo, zvezek in željo po poznavanju Božje besede.

ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM – skupina za starejše ljudi, ki želijo svoje staranje izkoristiti za osebno zorenje, duhovno poglabljanje in za lepo sožitje generacij. Prijavite se na telefonski številki: 041/298-190 (Danica) in 030/911-331 (Slavica).

ANGELSKI BISERI – mladinski pevski zbor za vse mlade od 6. razreda naprej. Pevske vaje so ob nedeljah ob 9.30. Informacije: 070/778-010 (s. Katja).

OTROŠKI PEVSKI ZBOR – vabljeni otroci do 6. razreda, da se jim pridružite. Pevske vaje so ob sobotah ob 9.30. Informacije: 031/894-132 (Doris Horvat).

PRENOVA V DUHU – molitvena skupina. Skupina se zbira ob Najsvetejšem, kjer skupaj prepevajo, slavijo in hvalijo Gospoda, ter berejo in poslušajo Božjo besedo. Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši.

ZAKONSKA SKUPINA – v njej se zbirajo zakonski pari, ki se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu. Prijavite se pri kaplanu Aljažu: 070/455-811. Prvo srečanje bo v petek, 11.9. ob 17. uri.

MOŠKA SKUPINA – se srečuje mesečno, kjer se družinski očetje pogovarjajo o svoji vlogi v družini. Skupina spodbuja može in očete, da sprejmejo vlogo, ki jim jo po razodetju daje Bog: duhovniško, preroško in kraljevsko vlogo v družini. Prvo srečanje bo v sredo, 16.9. ob 19.30 uri.

MINISTRANTI – vabljeni veroučenci, ki bi radi pomagali duhovniku pri sveti maši. Prvo srečanje bo v soboto, 12.9. ob 9. uri.

MLADINSKA SKUPINA – vabljeni mladi od 9. razreda naprej, dijaki in študentje. Prvo mladinsko srečanje bo v soboto, 12.9. ob 20. uri.

SREČANJE ZA VDOVE IN VDOVCE – podelili si bomo izkušnjo izgube moža/žene, kje poiskati tolažbo ob izgubi partnerja, učiti se drug drugega poslušati, ter mu stati ob strani, kako preboleti izgubo partnerja. Prvo srečanje bo v sredo, 23.9. ob 19.30 uri.

OBRAVNAVANJE VERSKIH TEM – apostoli so v templju in po hišah učili in oznanjevali o Jezusu Kristusu. Na srečanju se bomo pogovarjali o veri, o cerkvenih temah, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja. (Sveto pismo, Katekizem Katoliške Cerkve). Prvo srečanje bo v četrtek, 24.9. ob 19.30 uri.

MEDITATIVNA SKUPINA – okušati besede zapisane v Svetem pismu. Preberemo, razmišljamo in poglabljamo vsebino, ter poskušamo prenesti v svoje vsakdanje življenje. Prva skupina se zbira ob četrtkih, druga pa ob sredah, vedno po večerni sveti maši. Informacije dobite pri Mariji Sraka.


PASTORALNI DOGODKI

OBVESTILO ZA NEDELJSKE SVETE MAŠE: Pred nedeljskimi in prazničnimi svetimi mašami verniki ob vstopu v cerkev v poseben nabiralnik oddajte list s svojo telefonsko številko (brez imena in naslova). Ob delavniških svetih mašah oddaja telefonske številke ni obvezna.

Zaradi naraščajočega tveganja ponovne epidemije, na prvi petek ne bomo obiskali bolnikov po domovih, razen v nujnem primeru. Na prvi petek in na prvo soboto tudi ne bo svetih maš v Murskih Črncih, Krogu, Satahovcih in Rakičanu. Mašne namene bomo odposlali.

V četrtek, pred prvim petkom, 3. septembra, smo vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Na prvi petek, 4. septembra, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši.

V nedeljo, 6. septembra, bo ob 7. in 10. uri proščenje v Rakičanu, v nedeljo 13. septembra ob 10. uri pa bo proščenje v Borejcih.

V torek 8. septembra je praznik Marijinega rojstva. Svete maše bodo ob 8., 10. in 19. uri.

VEROUK bomo v naši župniji začeli 14. septembra, vendar bo zaradi naraščajočega tveganja ponovne epidemije, potekal na naslednji način:
1. Vsi veroučenci od 1. do 3. razreda bodo verouk obiskovali v M. Soboti, verouk bo potekal v župnijski dvorani, kjer lahko zagotovimo primerno razdaljo!
2. Vsi veroučenci od 4. do 8. razreda bodo verouk spremljali na daljavo oziroma od doma, ker ne moremo zagotoviti vseh potrebnih pogojev za varnost otrok (število otrok in skupin je preveliko, da bi lahko verouk opravljali v veroučnih učilnicah ob vseh epidemioloških predpisih).
Starši boste v začetku meseca prejeli pismo, kjer bodo podana natančna navodila o poteku in izvajanju verouka. Vpis otrok v prvi razred bo v torek (15.9.) v župnijski pisarni v času uradnih ur.

Letos Stična mladih prihaja k nam! 19. septembra 2020, bo potekala 39. Stična mladih, tokrat v prilagojeni izvedbi na 34. lokacijah po Sloveniji. Srečanje za našo škofijo bo gostila župnija Murska Sobota.

VPIS V VRTEC LAVRA – spoštovani starši, če še iščete vrtec za vašega otroka, vas vabimo k vpisu otrok v vrtec Lavra v Murski Soboti ali enoti Tišina. Posebnost in bogastvo našega vrtca so kombinirane skupine otrok od 1. do 6. leta starosti. Več informacij o vpisu lahko dobite na spletni strani: www.vrtec-lavra.si ali pa na telefon: 02/530 04 01, lahko pa se oglasite v prostorih vrtca vsak delavnik v dopoldanskem času!

Nabirka za obnovo trga je bila v nedeljo, 2. avgusta, pri svetih mašah. Verniki, ste to nedeljo skupaj darovali 4.965,00 EUR. Skupaj zbrano 75.972,00 EUR. Zbrani darovi: Murska Sobota 2.995,00 EUR; Rakičan 565,00 EUR; Krog 580,00 EUR; Černelavci 180,00 EUR; Satahovci 120,00 EUR; Murski Črnci 120,00 EUR; Lukačevci 40,00 EUR; Veščica 230,00 EUR; Polana 40,00 EUR; od drugod 95,00 EUR. Bog plačaj za vaš dar. Naslednja nabirka bo v nedeljo, 6. septembra.


POSKRBIMO ZA VARNOST

Udeležba pri bogoslužju je dovoljena samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature.

V cerkvi mora vsak vernik nositi svojo zaščitno masko (šal, ruta ipd.). Pri vhodu v cerkev si mora vernik razkužiti roke, prav tako ob izhodu.

Verniki morajo v cerkvi in v klopeh ohranjati medsebojno varnostno razdaljo vsaj 1,5 metra. Te omejitve ne veljajo za družine oz. osebe, ki živijo v istem gospodinjstvu, klopi so namenjene njim. Stoli v cerkvi so razporejeni na določeno razdaljo, ZATO JIH PROSIM NE PREMIKAJTE! STOJIŠČ V CERKVI NI!

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko brez izjeme. Verniki, ki sedijo na stolih, se obhajajo na mestu, kjer sedijo. Če želijo prejeti sveto obhajilo vstanejo.

Verniki, ki sedijo v klopeh, pristopajo k obhajilu po sredini cerkve. Najprej ženska stran klopi, od prve do zadnje (vračate se po levi strani okrog klopi), nato moška stran klopi od zadnje do prve vrste (vračate se po levi strani okrog klopi).