Meni Zapri

Župnijski list št. 9/23

Leto XXVII — Številka 9– september 2023

Če želite poglobiti svojo vero, si pomagajte s temi koristnimi nasveti

»Včasih je malo težko in celo zastrašujoče, ko si prizadevamo, da bi poglobili svojo vero, obenem pa obvladovali naglico vsakdana, ki je že postala naša stalnica. Če se želite bolj osrediniti na vero, vam bo morda v pomoč spodnji seznam opravil.

VSAKO NEDELJO POJDITE K MAŠI
Morda se vam to zdi samoumevno, toda včasih se vendarle lahko zgodi, da vam kakšen dogodek prepreči obisk nedeljskega bogoslužja. Poskrbite, da se vaš seznam nedeljskih obveznosti začne s sveto mašo, vse drugo pa lahko uskladite pozneje.
MESEČNA SPOVED
Redna spoved vam lahko pomaga, da se počasi približujete nebeškemu Očetu, saj ne gre zgolj za to, da priznate svoje grehe, pač pa da iščete in sprejemate Njegovo milost, kar vas tudi nenehno spominja na dejstvo, da vas Bog brezpogojno ljubi. Po spovedi se boste počutili nekoliko lažje, pripravljeni sprejeti vse, kar vam ponuja življenje.
VSAKDANJA MOLITEV
Če le s težavo vsak dan namenite nekaj časa molitvi, obstajajo načini, kako lahko molitev vključite v svoj urnik, ne da bi pri tem zanemarili druge pomembne dolžnosti. Če ste recimo sredi prometa, si lahko vedno vzamete čas za molitev, in ko ste ravno pri tem, prosite tudi za varno pot! Še vedno pa velja, da nič ne more nadomestiti točno določenega časa, ki ga vsak dan namenite Bogu. Poskusite si za to prizadevati korak za korakom.
BRANJE
Obstaja veliko knjig, ki za katoličane predstavljajo odlično branje. Sveto pismo je kot Božja beseda že samo po sebi uvrščeno v posebno kategorijo. Poleg tega pa obstaja še ogromno vrst duhovnega branja, od Katekizma katoliške Cerkve do knjig različnih svetnikov, ki vas lahko navdihujejo v vsakdanjem življenju, in celo književnih del, ki vas spodbujajo k ljubezni in dobroti.
MOLITE ROŽNI VENEC
Molitev rožnega venca je morda malce zamudna, lahko pa začnete z molitvijo desetke. To sčasoma nadgradite in še preden se boste dobro zavedali, se boste vsak dan z zaupanjem obračali k Božji materi Mariji.«

(Povzeto iz Aleteia, Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič)


PASTORALNI DOGODKI

Dragi verniki lepo ste povabljeni, da novo pastoralno leto izkoristite tako, da se vključite v katero izmed skupin:

BIBLIČNA SKUPINA – branje Svetega pisma, pogovor o Božji besedi in molitev. Srečanja bodo 2. in 4. ponedeljek po sveti maši. Prvo srečanje v ponedeljek 9. oktobra.

ŽIVIMO Z ROŽNIM VENCEM – skupina za starejše ljudi. Začetek srečanj bomo oznanili v cerkvi.

PRENOVA V DUHU – molitvena skupina. Srečanje skupine: vsak torek po večerni sveti maši. Prvo srečanje bo v torek 26. septembra.

ZAKONSKA SKUPINA – zakonski pari se skupaj pogovarjajo in razmišljajo ob Božji besedi, o svojem zakonskem in družinskem poslanstvu. Zakonci se prijavite pri župniku.

MINISTRANTI – prvo srečanje ministrantov bo v soboto, 7. oktobra ob 9.30 uri, v Murski Soboti.

MLADINSKA SKUPINA – vabljeni mladi od 9. razreda naprej, dijaki in študentje. Srečanja bodo potekala 1. in 3. petek v mesecu. Prvo srečanje bo v petek 22. septembra ob 20. uri.

OBRAVNAVANJE VERSKIH TEM – Na srečanju se bomo pogovarjali o veri, o cerkvenih temah, ter o temah iz vsakdanjega zakonskega in družbenega življenja. (Sveto pismo,
Katekizem Katoliške Cerkve). Prvo srečanje bo v ponedeljek, 9. oktobra ob 17. uri.

FILMSKI VEČERI – Vsako drugo soboto v mesecu. Prvi ogled filma bo 14. oktobra ob 19.30 uri.

Do konca tega koledarskega leta so vsi mašni nameni zasedeni. Hvala za razumevanje.

V četrtek, pred prvim petkom, 31. avgusta, vabljeni k molitveni uri pred Najsvetejšim eno uro pred sveto mašo, ko bomo molili za nove duhovne poklice in svetost poklicanih.

Na prvi petek, 1. septembra, vabljeni k sveti spovedi, molitvi pred Najsvetejšim in k sveti maši. V petek dopoldne bomo obiskali bolne in ostarele po domovih, prijavite jih v župnijski pisarni.

Slavilna sveta maša bo v sredo, 6. septembra, ob 19.00 uri. Po sveti maši bo slavljenje in molitev za zdravje duše in telesa. Lepo vabljeni.

V nedeljo, 10. septembra, je proščenje v Rakičanu. Proščenjska sveta maša bo ob 9.00 uri, lepo vabljeni!

Od 12. do 15. septembra smo na župnijskem romanju po severni Italiji.

V nedeljo, 17. septembra je proščenje v Borejcih. Proščenjska sveta maša bo ob 10.00 uri, lepo vabljeni!

V nedeljo 24. septembra, ste člani Združenja Marije Pomočnice, vabljeni k češčenju Najsvetejšega, eno uro pred večerno sveto mašo.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek med 18. in 18.45 uro, ta dan vodi somaševanje pri večerni sveti maši.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu septembru (3. septembra) bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. V mesecu juliju ste v cerkvi in župnijski pisarni za obnovo trga darovali 3.555,00 EUR (dolg 9.832,00 smo zmanjšali na 6.277,00). Bog plačaj za vse vaše darove!


OBVESTILO STARŠEM VEROUČENCEV, zaradi menjav duhovnikov, bo prišlo do sprememb pri urniku verouka! Vljudno prosimo, da starši spremembe sprejmete z razumevanjem!

URNIK VEROUKA V ŠOLSKEM LETU 2023/24

Urnik verouka

Vpis otrok v 1., 2., 3., in 4. razred, bo potekal od 18. do 22. septembra, v veroučnih učilnica v času veroučnih ur za posamezni razred!

V letošnjem pastoralnem letu bodo k birmi pristopili veroučenci 5., 6., 7. in 8. razreda. Veroučence teh razredov smo razdelili v dve večji skupini:
• 5. in 6. razred so mlajši birmanci v štirih skupinah;
• 7. in 8. razred pa so starejši birmanci v štirih skupinah.
Verouk za birmance bo potekal ob torkih in četrtkih v dveh terminih: od 15.00 – 16.30 ure ali od 16.00-17.30 ure. Ob torkih dve skupini in v četrtek dve skupini, starši izberete dan, ki otrokom odgovarja. Verouk bo vsak drugi teden! To pomeni, en teden obiskujejo verouk mlajši birmanci (4 skupine), naslednji teden pa starejši birmanci (4 skupine).

Vpis za veroučence 5., 6., 7., in 8. razreda bo v torek 12. in v četrtek 14. septembra, med 16.00 in 17.30 uro.

Dogodki in slovesnosti v veroučnem letu 2023/24:
– Sveta maša ob začetku veroučnega leta: 8. oktobra ob 8.30 uri. Pri maši bomo blagoslovili šolske torbe.
– Prva sveta spoved in duhovna obnova: 2. marec, ob 9.00 uri.
– Sveta birma: 19. maj, ob 10.00 uri.
– Prvo sveto obhajilo: 25. maj, ob 10.00 uri.
– Izpoved vere: 2. junij, ob 19.00 uri.
– DUHOVNE VAJE: 5. in 6. razred: 26. – 28. januar: Veržej / 7. in 8. razred: 9. – 11. februar: Kančevci