Meni Zapri

Župnijski list št. 4/21

Leto XXV — Številka 4 — april 2021

Velikonočna poslanica slovenskih škofov 2021
Enkrat v blagodejnosti, sedaj v preizkušnjah –
še zmeraj pa je tu velika noč

V prečudoviti moči velike noči hodimo tudi Slovenci od postaje do postaje mejnikov – enkrat v blagodejnosti, drugič v preizkušnjah –, da bi ohranili življenje in mladim omogočili dostojno prihodnost.

Zaradi neuničljivega upanja smo se pred tridesetimi leti odločili za samostojno Slovenijo. To smo hoteli, ker smo tega vredni. Že dobro leto pa premagujemo velike težave zaradi epidemije novega virusa. Kaj nas še čaka, ne moremo vedeti. Eno je gotovo: dobrotnost, solidarnost in služenje, ki jih hvaležno občudujemo pri varuhih zdravja in blagostanja, molitve in bogoslužij, še zmeraj hodijo med nami kot angelski znanilci vstajenja. Ti dobrotniki nam ohranjajo upanje.

Mnogi naši bližnji so že morali napraviti zadnjo stopinjo – do groba. Čeprav smo žalostni, svoja hrepenenja po nesmrtnosti utemeljujemo na veliki noči, ker verujemo, da se vse preizkušnje stekajo v Kristusovo zmago nad smrtjo.

Škof dr. Jožef Smej je zmeraj opogumljal: »Skrivnosti trpečih src ne poznajo zatona. Odrešilne so in zato tudi večne.«

V tej zaupljivi veri škofje voščimo blagoslovljeno veliko noč vsem prebivalcem Slovenije, zamejcem in tistim, ki živite v tujini; posebej pa bolnim in trpečim.

msgr. dr. Peter Štumpf SDB
murskosoboški škof


Dodatno veljajo tudi smernice ob velikem tednu v soboški župniji 2021.

Svete maše med tednom imamo kakor je bilo običajno: zjutraj ob 7.00 uri in zvečer ob 19.00 uri. Za obisk svete maše med tednom ni potrebna prijava!

Za udeležbo pri nedeljskih svetih mašah se je potrebno še naprej osebno prijaviti na telefonsko številko 02/534-96-60, v času uradnih ur.

V naši stolnici je prostora za 15 vernikov ali za eno družino ali člane skupnega gospodinjstva na 30 m2.

Ker zaradi omejitev ni ustrezne dostopnosti do duhovne oskrbe vsem vernikom, je mogoče prejeti sveto obhajilo izven svete maše, vsako nedeljo med 11.00 in 11.30 uro.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 7.30 in 19.00 uro. K češčenju in molitvi vabljeni vsi verniki, prav tako pa tudi člani Fatimske bratovščine, Združenja Marije Pomočnice in vrtca Lavra.

V nedeljo, 7. aprila, se spominjamo ustanovitve naše škofije, ki jo je pred 15. leti (leta 2006) ustanovil papež Benedikt XVI. Obletnica ustanovitve škofije je lepa priložnost, da se Bogu zahvalimo za dar škofije in za našega škofa dr. Petra Štumpfa. Vabljeni k osebni in skupni molitvi za blagoslov naše škofije in škofa!

Dragi verniki, vsako prvo nedeljo smo imeli nabirko za obnovo trga pred stolnico. Zaradi nastalih razmer bomo veseli, če boste kljub vsemu, svoj dar za obnovo trga darovali na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vse vaše darove!

Škofija Murska Sobota je izdala zbornik o našem velikem rojaku škofu dr. Jožefu Smeju z naslovom Zadnji stopaj. Zbornik na 126 straneh predstavi njegovo bogato življenje, predvsem njegovo povezanost z župnijami naše škofije. Zbornik je dragocen spomin na škofa Smeja. Dar za zbornik je 9 EUR.

Vrtec LAVRA – sodoben katoliški vrtec z urejeno okolico, ki nudi otrokom obilo sproščene in vesele igre in deluje na dveh lokacijah v Murski Soboti in na Tišini. Po svojem načinu se v vrtcu poslužujejo znanj in zgleda velikega vzgojitelja mladih svetega Janeza Boska. Temeljne vrednote v vrtcu so zato varnost, sprejetost, dobrota, družina, vera predvsem pa, da vsak otrok začuti svojo edinstvenost in dragocenost.
Vpis otrok za šolsko leto 2021/22 je mogoč na podlagi prijav do 10. aprila 2021 v primeru prostih mest pa vse leto. Vpisnico lahko najdete na spletni strani vrtca www.vrtec-lavra.si , v obeh enotah vrtca in na telefonski številki 02/530-04-01 ali 031/646-100.

Z veseljem sporočamo, da bo letos potekal 1. Mladinski festival v Murski Soboti, ki bo tokrat zaradi trenutnih razmer potekal na daljavo. Vse od 2. 5. do 8. 5.2021 se bomo ob večerih srečevali na spletnem programu, ki bo zajemal pričevanja, nagovore, kateheze, adoracijo, češčenje križa in seveda obhajanje slovesne svete maše. Spletni prenos dogajanja bo v celoti mogoče spremljati na našem Youtube kanalu ŠOM MS, upamo, da delno tudi na Exodus TV in Radio Ognjišče. Aktivno pa vas bomo o vsem skupaj obveščali tudi na družbenih omrežjih (IG, FB, YT) in spletni strani: www.som-ms.si.

NAVODILA ZA OBHAJANJE SVETIH MAŠ V MARIBORSKI METROPOLIJI:

Duhovnikom svetujemo, da upoštevajo epidemiološko sliko v svojem kraju. Tam, kjer je ta slika še vedno slaba ali pa je svetišče premajhno, se priporoča, da duhovniki svete maše ob praznikih in nedeljah obhajajo samo ob prisotnosti najožjih bogoslužnih sodelavcev, ali tistih, ki so naročili sveto mašo. Ostali verniki pa naj sveto mašo spremljajo preko spleta ali drugih elektronskih medijev.

Svete maše z udeležbo vernikov so dovoljene pod naslednjimi pogoji:
V cerkvi je lahko toliko vernikov (vključno z bogoslužnimi sodelavci), kolikor zadoščajo predpisu 1 oseba (ali ena družina ali člani skupnega gospodinjstva) na 30 m2. Duhovnik(i) so na podlagi odloka v celoti izvzeti iz tega pogoja.

Udeležba pri svetih mašah je dovoljena samo zdravim vernikom, ki nimajo simptomov okužbe dihal, ne kašljajo in nimajo povišane telesne temperature ter katerih člani istega gospodinjstva niso okuženi.

Vsi prisotni (udeleženci in duhovnik) morajo ves čas nositi maske, vzdrževati medosebno fizično razdaljo vsaj 1,5 metra in si pri prihodu ter odhodu razkužiti roke.

Med sveto mašo je v skladu z vladnim odlokom prepovedano (zborovsko oz. ljudsko oz. solo) petje, vključno s petjem mašnika. Pri sveti maši lahko sodeluje organist.

Vernikom je dovoljeno deliti sveto obhajilo samo na roko. Med pristopom k obhajilu naj verniki spoštujejo medosebno razdaljo 1,5 metra.

Pred sveto mašo in po njej ni dovoljena nobena oblika zbiranja ali druženja v cerkvi ali pred cerkvijo.

Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev.

Zakramenta svetega krsta in cerkvene poroke se lahko podeljujeta v krogu družin oziroma istih gospodinjstev.


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Sv. Marija, zdravje bolnikov – prosi za nas.
Sv. Rok, priprošnjik zoper kužne bolezni – prosi za nas.
Vsi Božji svetniki in svetnice – prosite za nas.Svete maše z ljudstvom so do nadaljnega odpovedane.

Dodatno veljajo tudi smernice ob velikem tednu v soboški župniji 2021.