Meni Zapri

Župnijski list št. 6/21

Leto XXV — Številka 6 — junij 2021

Praznik srca Jezusovega

Pisatelj Julien Green je ob prezgodnji, boleči smrti svoje matere v globoki veri dejal: »Včasih Bog zlomi srce, da pride vanj.« Kajti Bog ljudi tako ljubi, da v vsakem človeškem trpljenju trpi tudi njegov Sin. V Jezusu Kristusu je Bog ljudem ‘odprl svoje srce’. Vera je – srčna zadeva. Praznik srca Jezusovega se nam že od 19. stoletja kaže skozi kičaste ilustracije in sentimentalne občutke. Pri tem je njegova vsebina nič več kot ‘srce’ krščanske vere: ranjeno Srce Jezusovo je – z besedami papeža Pija XII. – živ dokaz in znamenje za ljubezen Božjega Odrešenika ljudem.

Sv. Peter in Pavel

Teolog Karl Rahner je nekoč dejal: »Vsak kristjan je že od nekdaj v svojem bistvu na vsakem kraju apostol. Kristjani in apostoli so si v bistvu enaki.« Apostola Peter in Pavel, ki ju slavimo 29. junija, sta nam bliže, kot pa si velikokrat mislimo. Imela sta svoje dvome in napake, pa sta nam kljub temu ali morda celo zaradi tega zgled: pristala sta na Božjo milost, da sta postala steber Cerkve in imela sta celo pogum za mučeništvo.

Ključi v roki apostola Petra
Ključi v rokah apostola Petra so povezani z dogodkom pri Cezareji Filipovi, ko je Peter v imenu vseh apostolov izpovedal vero v Kristusa kot Mesija, Božjega Sina. Jezus ga je imenoval »skala«, na kateri bo zgrajena njegova Cerkev, ter dodal: »Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva …« (Mt 16, 19). Ključi so torej simbol oblasti, ki je v Cerkvi zaupana Petru in njegovim naslednikom.

Duhovni poklici
Od časa prvega oznanila evangelija so številni možje in žene dali svoj odgovor Jezusu Kristusu, ki kliče delavce na svojo žetev. Izbrali so duhovništvo, redovno življenje, misijonarsko življenje kot cilj in ideal svojega življenja.
Na praznik apostolov sv. Petra in Pavla bodo posvečeni letošnji novomašniki. Radi molimo za nove duhovne poklice ter svetost in stanovitnost poklicanih.


Svete maše med tednom so zjutraj ob 7.00 uri in zvečer ob 19.00 uri. Ob nedeljah pa ob 7.00, 8.30, 10.00 in 19.00 uri. Za udeležbo pri svetih mašah ni potrebna prijava!

V četrtek 3. junija, obhajamo slovesni praznik Svetega Rešnjega Telesa in Krvi. Svete maše bodo ob 8.00, 10.00 in zvečer ob 19.00 uri. Po vsaki sveti maši bomo na oltar izpostavili Najsvetejše, imeli molitev, ter prejeli blagoslov z Najsvetejšim na vse strani neba.
Večerno sveto mašo bo vodil naš škof dr. Peter Štumpf. Vej in zunanjih oltarjev letos ne bomo pripravljali.

Na prvi petek 4. junija dopoldne, bomo obiskali bolnike po domovih. Bolne in ostarele prijavite v župnijski pisarni v času uradnih ur, do srede 2. junija. Bolne po domovih, ki so pozitivni na COVID-19 ali imajo simptome virusa, ob tej priložnosti ne bomo obiskali!

PRVO SVETO OBHAJILO za veroučence iz vasi bo v nedeljo, 6. junija, ob 10.00 uri. Vljudno vas prosimo, da se prihodnjo nedeljo razvrstite k drugim svetim mašam in pustite prednost pri sveti maši, ob 10.00 uri, staršem in prvoobhajancem.

IZPOVED VERE letošnjih devetošolcev bo v nedeljo, 20. junija, ob 8.30 uri.

V naši škofiji letos zopet nimamo duhovniškega posvečenja, zato tudi nove maše ne. Povežimo se v molitvi za letošnje slovenske novomašnike in nove duhovne poklice. CELONOČNO BEDENJE naše župnije za nove duhovne poklice bo v noči iz 28. na 29. junij, kakor tudi po nekaterih župnijah naše škofije. Začetek bdenja in češčenja v naši stolnici bo v ponedeljek, 28. junija, ob 19. uri s sveto mašo, nato sledi celonočna molitev. Urnik češčenja in bdenja naše župnije:
od 21.-22. ure: člani karizmatične prenove;
od 22.-23. ure: člani molitvenih skupin;
od 23.-24. ure: verniki iz Veščice, Polane in Pušče, mladi;
od 24.-1. ure: verniki iz Rakičana, člani biblične skupine;
od 1.-2. ure: verniki iz Murske Sobote, izredni delivci obhajila;
od 2.-3. ure: verniki iz Murskih Črnec, sestre HMP;
od 3.-4. ure: verniki iz Kroga, člani ŽPS;
od 4.-5. ure: verniki iz Satahovec, bralci Božje besede;
od 5.-6. ure: verniki iz Borejec, člani župnijske Karitas;
od 6.-7. ure: verniki iz Lukačevec, Černelavec; člani ZMP.
Sklep bdenja in češčenja bo v torek, 29. junija, ob 7. uri s sveto mašo.

V letošnjem letu ne bo vaških proščenj po kapelah:
– zaradi epidemije,
– težko je skrbeti za upoštevanje navodil,
– mnogi niste obiskovali svetih maš zaradi strahu pred okužbami; če se bojimo okužbe v cerkvi, se lahko še bolj bojimo okužb na proščenju,
– udeležba vernikov iz vasi pri nedeljskih maša je zelo majhna.
Bodo pa na dan vaškega proščenja maše v stolnici, kamor so povabljeni verniki iz tiste vasi!
V torek 29. junija, zvečer ob 19.00 uri – maša v čast svetemu Petru in Pavlu za vaščane Lukačevec.

SVETA BIRMA bo v soboto, 3. julija, ob 9.00 uri.
K pripravi na birmo in prvo sveto obhajilo spada tudi redno versko življenje (spoved, obhajilo ali sveta maša) in ne samo čakanje na datum slovesnosti!
V pripravi na sveto birmo bo tudi letos potekala devetdnevnica, ki se bo začela v četrtek, 24. junija, ob 19.00 uri. Starši in birmanci vabljeni k obisku devetdnevnice!

ORATORIJ v naši župniji bo od 5. julija do 9. julija. Letošnji oratorij nosi naslov: »Originalen.sem«. Otroci bodo spoznavali lik blaženega Carla Acutisa. PRIJAVNICO bodo otroci dobili v cerkvi, na spletni strani župnije ter v spletnih veroučnih učilnicah. Prijave zbiramo do nedelje, 20. junija, letos bomo zaradi epidemije imeli omejeno število udeležencev. Prijavnico si lahko natisnete tudi tukaj (PDF).

Vsak petek je v naši stolnici izpostavljeno Najsvetejše med 7.30 in 19.00 uro.
K češčenju in molitvi vabljeni vsi verniki, prav tako pa tudi člani Fatimske bratovščine, Združenja Marije Pomočnice in vrtca Lavra.

Škof dr. Peter Štumpf spoveduje v stolnici vsak petek pri večerni sveti maši. Somaševanje pa vodi ob četrtkih zjutraj.

Praznovanje 30. obletnice slovenske samostojnosti. V nedeljo, 20. junija, bomo darovali svete maše za domovino, pri katerih bomo blagoslovili slovensko zastavo, ki jo bomo izobesili ter zapeli himno. Povabljeni smo k pobudi 24 ur posta in molitve za domovino, ki bo od 21. junija od 18.00 do 22. junija do 18.00. V četrtek 24. junija 2021, ob 18.00 uri bodo po vseh župnijskih cerkvah zapeli zvonovi v čast 30. obletnice samostojnosti in neodvisnosti.

Dragi verniki, na prvo nedeljo v mesecu juniju bo nabirka za obnovo trga pred stolnico pri vseh svetih mašah. Svoj dar oddajte v kuverti na kateri naj bo napisan vaš naslov. Svoj dar za obnovo trga lahko darujete tudi na TRR pri NLB: 02843-0263090952. Bog plačaj za vse vaše darove!


Molitev v času epidemije COVID-19

Usmiljeni Oče, tvoj Sin se je rodil, da bi nas odrešil. Prosimo te, podeli vsem, ki trpijo zaradi epidemije, zdravje, potrpežljivost in moč. V svoji dobroti tolaži bolnike in njihove svojce, nam pa odpri oči za vsako stisko in daj, da bomo trpečim pomagali z dejanji. Naj tudi v bolezni, trpljenju in preizkušnjah doživljamo tvojo bližino. Podpiraj zdravstvene delavce in vse, ki skrbijo za bolnike. Prosimo te, naj bodo cepiva in zdravila dostopna vsem, ki jih potrebujejo. Rajnim bratom in sestram, ki so izgubili boj z boleznijo, nakloni večno veselje, njihovim svojcem pa tolažbo vere in pogum. Prosimo te, naj epidemija preneha, da bomo mogli živeti v miru in blaginji. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.